Gezond ouder worden met jonge bloedvaten

Target reached

€50.001 Raised

from €50.000 (100%)
€25.000 thanks to Donations €25.000 thanks to Hartstichting Verdubbelaar
Closed

Onderzoeker: Dr. Anton Roks (ErasmusMc)

Dankzij donaties van velen en de verdubbelaar van de Hartstichting heeft dit project het doelbedrag van € 50.000,- gehaald! Anton Roks kan aan de slag om te onderzoeken hoe je veroudering van bloedvaten tegen kunt gaan.  

Gezonde bloedvaten

We moeten onze bloedvaten zo gezond mogelijk houden, want al onze organen zijn afhankelijk van de aanvoer van bloed. Als de bloedstroom hapert, gaat niet alleen je hart achteruit, maar ook je darmen, nieren en hersenen.

Maar als je bloedvaten ouder worden, gaan ze steeds slechter werken. Dat verhoogt het risico op ingrijpende ziekten, zoals een hartinfarct, beroerte of dementie. 

Idee om vaatveroudering te stoppen

Ik heb een nieuw idee dat veroudering van bloedvaten mogelijk kan stoppen: ik denk dat de cellen in bloedvaten zichzelf en elkaar kunnen beschermen tegen veroudering.

Ik wil uitzoeken hoe dit precies werkt, zodat we met voeding en medicijnen dit beschermende effect kunnen stimuleren. Ook wil ik vroege signalen die veroudering van bloedvaten aankondigen ontdekken, zodat we weten wanneer we deze behandelingen in moeten zetten.

Dit zou een enorme stap vooruit zijn, vooral voor de mensen die toch al slechte bloedvaten hebben, bijvoorbeeld door diabetes of een hoge bloeddruk.

Alarmsignalen onderzoeken

Hoe ik dit aanpak? Ik ga de signalen onderzoeken die oude, zieke cellen afgeven om de andere cellen te waarschuwen. Want als je weet uit welk eiwit of genetisch materiaal zo’n alarmsignaal bestaat, kun je dat meten en zelfs namaken.

Mijn doel is om hiermee vaatveroudering tijdig op te sporen en af te remmen.

Crowdfunding Team Hartstichting

crowdfunding@hartstichting.nl

  Logo unilever

Logo cetradex 

Logo trustfunds def nieuw

Infocus ecmdelange.nl logo2