Minder infarcten na een longontsteking door een aspirientje?

Streefbedrag behaald

€ 49.540 Opgehaald

van totaal € 49.540 (100%)
€ 24.770 dankzij Donaties € 24.770 dankzij Hartstichting Verdubbelaar
Afgesloten

Onderzoeksteam: Jeske van Diemen, BSc, drs. Wessel Fuijkschot, dr. Abel Thijs en prof. dr. Yvo Smulders - VUmc


Dankzij donaties van velen en de verdubbelaar van de Hartstichting heeft dit project het doelbedrag van € 49.540,- gehaald! Deze wetenschappers kunnen aan de slag om te onderzoeken of je het risico op een hart- of herseninfarct na een ernstige infectie kunt verlagen met een eenvoudig aspirientje.

Uit het leven gegrepen

Stel je voor: je komt thuis uit het ziekenhuis na een zware longontsteking. Je verlangt ernaar rustig te herstellen. Maar dan krijg je ineens een herseninfarct. Of een hartinfarct. En moet je met gillende sirenes terug naar het ziekenhuis.

Geen fijn scenario. Maar wel uit het leven gegrepen. Dit gebeurt naar schatting dagelijks. Jaarlijks krijgen 125.000 mensen in Nederland een longsteking. Meer dan 35.000 mensen belanden daarvoor in het ziekenhuis. Na zo’n ernstige infectie is het risico op een hart- of herseninfarct 5 tot 10 keer verhoogd.

Hart- en herseninfarcten voorkomen

Wij denken dat door de ontsteking de bloedplaatjes makkelijker klonteren en daarmee bloedpropjes in de vaten van het hart en het brein veroorzaken. Als dat inderdaad zo is zijn veel van deze infarcten te voorkomen. We hoeven daar geen nieuwe dure geneesmiddelen voor uit te vinden.

Het kan heel eenvoudig en goedkoop, met een aspirientje. Dat medicijn remt de bloedstolling, en verlaagt zo het risico op bloedpropjes die een bloedvat in het hart of de hersenen afsluiten. Artsen schrijven het al jaren voor aan patiënten die eerder een hart- of herseninfarct hebben gehad, om zo een tweede infarct te voorkomen.

Wel en geen aspirine vergelijken

Waarom geven ze dan geen aspirine na een ernstige infectie? Omdat nog nooit goed is onderzocht of het bij deze patiënten werkt. Dat willen wij veranderen. Wij willen drie maanden lang patiënten onderzoeken die in het ziekenhuis belanden met een longontsteking. Een deel krijgt een hoge of lage dosis aspirine, een controlegroep krijgt dit medicijn niet.

Wij analyseren de bloedstolling van deze patiënten. We verwachten dat het bloed sneller stolt bij mensen met een longontsteking en dat aspirine dit voorkomt. Als dit zo is, is dat een goede basis voor een grootschaliger onderzoek dat aantoont of aspirine inderdaad het aantal hart- en herseninfarcten verlaagt na een infectie.

Crowdfunding Team Hartstichting

crowdfunding@hartstichting.nl

 

Actie Paul Buitenhuis: Steun dit project om veel leed te voorkomen!

 

Buitenhuis

 

 Siemens logo voor web