The placenta: does it reveal your heart attack risk?

Target reached

€73.840 Raised

from €60.000 (123%)
€36.920 thanks to Donations €36.920 thanks to Hartstichting Verdubbelaar
Closed

Doneer direct aan het onderzoek van dr. Chahinda Ghossein-Doha

dr. Chahinda Ghossein-Doha, Maastricht University Medical Centre +

Welke vrouwen krijgen vroeg hart- en vaatziekten door vaatschade tijdens de zwangerschap? Dat wil ik met mijn onderzoek voorspellen. Om te voorkomen dat vrouwen veel te jong ziek worden.

Een vrouw is bevallen van haar baby. De placenta gaat voor onderzoek naar de patholoog. Die ontdekt vetophopingen in de bloedvaten. Haar behandelend arts informeert de vrouw dat ze veel eerder een hartinfarct zal krijgen dan andere vrouwen.

Placenta als risicotest
De placenta als risicotest voor hart- en vaatziekte gebruiken: dat wil ik mogelijk maken. Zodat we hart- en vaatziekten bij jonge vrouwen tijdig kunnen tegengaan.

Vaatschade door zwangerschap
Bij bijna 10% van de vrouwen treedt er in de zwangerschap schade aan de bloedvaten op. Dit speelt vooral bij vrouwen die ernstige hoge bloeddruk in de zwangerschap hebben gehad: zwangerschapsvergiftiging.

Wie loopt gevaar?
Zij krijgen veel vaker hart- en vaatziekten dan andere vrouwen. En gemiddeld genomen zelfs 15 jaar eerder. Maar welke vrouwen lopen precies gevaar? Dat wil ik graag uitzoeken. Deze vrouwen móeten we eerder kunnen helpen.

Onderzoek naar de placenta
Wij willen het risico op hart- en vaatziekten gaan aflezen aan de placenta. In sommige bloedvaten van de placenta ontstaan namelijk vetophopingen. Dit zijn meestal voortekenen van slagaderverkalking, een belangrijke veroorzaker van hart- en vaatziekten, zoals hart- en herseninfarcten.

Bij sommige vrouwen kunnen we zelfs met het blote oog zien dat de placenta niet gezond is. Zo zijn er soms zelfs infarcten in de placenta te zien. We denken dat andere bloedvaten in het lichaam bij deze vrouwen dan ook ziek kunnen zijn.

Voortekenen van slagaderverkalking
Om dat aan te tonen, wil ik twee groepen jonge vrouwen onderzoeken: 30 vrouwen die zwangerschapsvergiftiging hebben gehad en 30 vrouwen die een probleemloze zwangerschap doormaakten.

Nadat de vrouwen zijn bevallen zoeken we naar voortekenen van slagaderverkalking in de bloedvaten van de placenta. Vervolgens bestuderen we of er schade te vinden is in andere bloedvaten, zoals in de kransslagaders bij het hart.

Op tijd opsporen
Als er een verband blijkt tussen beginnende slagaderverkalking in de placenta en zieke bloedvaten in de rest van het lichaam, dan kunnen we vrouwen met een verhoogde kans op hart- en vaatziekten snel en simpel opsporen: met één blik door de microscoop. Zij kunnen dan leefstijladvies en medicijnen krijgen om hart- en vaatziekten te voorkomen.

Help mee!
Laat vrouwen na de geboorte van hun kind nog lang gezond moeder zijn! Vrouwen én mannen die om vrouwen geven: steun dit project!

De Hartstichting gelooft in ons onderzoek en verdubbelt elke bijdrage. We hebben €50.000 nodig. Elke euro brengt de oplossing dichterbij. Dankjewel!

Doneer direct aan het onderzoek van dr. Chahinda Ghossein-Doha

 

 

 

 

Iron Man - To Last

Wij, TObias, LAurens en STefan (= To Last) zetten ons samen in om dit belangrijke onderzoek te ondersteunen. Dit zullen we doen om deel te nemen aan de relay van de IronMan 2018 in Maastricht 5 augustus a.s. Dit betekent dat we elk een onderdeel van de klassieke triatlon voor onze rekening zullen nemen. Laurens zal de spits afbijten door het zwemparcours van 3,8 km in de Maas af te leggen. Vervolgens neemt Tobias het stokje over om een fietsparcours van 180 km in en rondom Maastricht af te leggen. Tot slot, zal Stefan in de middagwarmte de marathonafstand van 42,2 km lopen.

Steun deze actie!

 

 

 

Persoonlijk bedankje

Persoonlijk bedankje van Chahinda met een Hartstichting armbandje met hartje (zolang de voorraad strekt)

51 donors

Informatiebijeenkomst PE/HELLP

Speciale informatiesessie over de impact van zwangerschapsvergiftiging en het HELLP syndroom op vrouwen en hun naasten op een nader te bepalen datum in Maastricht.

22 donors No longer available

Voucher echte Limburgse Vlaai

Een voucher ter waarde van een echte Limburgse Vlaai van Bakkerij Voncken.

4 donors No longer available

Yoga training

Eenmalige yogasessie van 1 uur door dr. Ellen Rouwet, vaatchirurg en professioneel yogatrainer, op een nader te bepalen datum in 2018.

4 donors No longer available

3D echo van foetus

Een 3D echo van de foetus in de buik van de toekomstige moeder. Plaats: Maastricht UMC. Datum nader te bepalen.

5 donors No longer available

Acupunctuur of massage behandeling

Speciale acupunctuur of massage behandeling van 1 uur door een professioneel therapeut op een nader te bepalen datum in 2018

5 donors No longer available

Gezondheidscheck (echo / ECG)

Speciale gezondheidscheck uitgevoerd met een hart echo en hartfilmpje door specialisten in Maastricht MC

5 donors No longer available

Logo op deze website

Presenteer je organisatie of bedrijf al sponsor van het onderzoek met logo-vermelding op de projectpagina

1 donor

Presentatie over 'het Vrouwenhart' op locatie

Presentatie van dr. Chahinda Ghossein-Doha over het vrouwenhart op locatie

No longer available

Presentatie op locatie + logo op deze website

Presentatie van dr. Chahinda Ghossein-Doha over het vrouwenhart op locatie met logovermelding van de organisatie op de projectpagina en 'eeuwige roem' als sponsor van het onderzoek met een logo op deze website

No longer available

Gezondheidscheck voor bedrijven (tot 10 werknemers)

Speciale gezondheidscheck uitgevoerd met een hart echo en hartfilmpje door specialisten in Maastricht MC.

1 donor No longer available