Een veilig en snel medicijn bij een beroerte.
€ 52.495 Opgehaald
Een medicijn dat het ambulancepersoneel direct kan toedienen bij een beroerte. Dat hoop ik met mijn onderzoek te bereiken. Om levens te redden en blijvende hersenschade te voorkomen.
Halfzijdig verlamd, spraakproblemen of zelfs overlijden. Dat kunnen gevolgen zijn van een beroerte. Bij een beroerte telt elke seconde. Hoe langer hersenweefsel geen zuurstofrijk bloed krijgt, hoe ernstiger de gevolgen. Nu kan de behandeling pas starten als de diagnose vaststaat. Dat wil ik met ons onderzoek veranderen.
Verschillende oorzaken, verschillende behandeling
Een beroerte wordt veroorzaakt door een herseninfarct of door een hersenbloeding. Dezelfde aandoeningen, maar twee verschillende oorzaken. Bij een herseninfarct raakt een bloedvat afgesloten door een bloedstolsel en zijn stolseloplossers (trombolytica) nodig. Maar bij een hersenbloeding is een bloedvat opengescheurd. Stolseloplossers zijn dan juist levensgevaarlijk: ze maken de bloeding en de hersenschade alleen maar erger.
Wachten overbodig
Patiënten met een beroerte ondergaan nu eerst een CT-scan in het ziekenhuis. Als vaststaat dat de patiënt geen bloeding heeft, kunnen artsen stolsteloplossers toedienen. Met ons onderzoek willen we deze ‘wachttijd’ overbodig maken. Zodat we 1 tot 4 uur eerder kunnen starten met de behandeling.
Supersnel en veilig
Wij werken aan een medicijn dat het ambulancepersoneel direct kan toedienen: stolseloplossers verpakt in ‘slimme’ nano-deeltjes met een slot erop. Bij een herseninfarct komen stofjes vrij in het bloed die het slot openmaken. Bij een hersenbloeding ontbreken deze stofjes en blijft het slot dicht. Zo krijgen mensen na een beroerte een supersnelle, maar veilige behandeling.
Ook voor andere aandoeningen
Als ons onderzoek slaagt, kunnen we dit slimme verpakkingsmateriaal in de toekomst ook gebruiken voor andere hart- en vaatziekten, zoals een hersenbloeding, maar ook voor hartinfarcten en longembolieën.
Samenwerking
Voor mijn onderzoek werk ik samen met onderzoekers van de Technische Universiteit Delft.