Heeft de vrouwelijke cyclus invloed op hartklachten?
€ 82.826 Opgehaald
UPDATE
Geweldig! De €50.000 euro is behaald! Ik kan dus beginnen met mijn onderzoek naar de invloed van maandelijkse schommelingen in vrouwelijke hormonen op de diagnose van hart- en vaatziekten. Ongelooflijk bedankt aan iedereen die hieraan heeft bijgedragen!
De afgelopen weken heb ik natuurlijk niet stil gezeten. Samen met de Hartstichting heb ik nagedacht hoe we dit onderzoek nog verder zouden kunnen verbeteren, zodat het nog meer impact heeft. We willen graag een tweede deel aan mijn onderzoek wil toevoegen. Daarmee kan ik mijn onderzoek verder uitbreiden: meer metingen doen en nog meer vrouwen onderzoeken. Wie helpt mij dit voor elkaar te krijgen?
---------------------------------------------------------------------
Ik wil de diagnose en behandeling van hart- en vaatziekten bij vrouwen verbeteren. Daarom onderzoek ik de invloed van de maandelijkse schommelingen van vrouwelijke hormonen.
Ik vind het onbegrijpelijk dat er nog maar zo weinig onderzoek is gedaan naar de invloed van de menstruele cyclus op hartklachten, zoals pijn op de borst en hartkloppingen. Van veel andere ziekten, zoals migraine en astma, is allang duidelijk dat ze samenhangen met de menstruatie.
Vrouwelijke hormonen hebben allerlei effecten, bijvoorbeeld op de wand van bloedvaten. Het is dus heel waarschijnlijk dat ze ook invloed hebben op het moment waarop je hartklachten krijgt. Maar dat weten we nog niet zeker, omdat het heel moeilijk is om subsidie te krijgen voor onderzoek hiernaar.
Vrouwen willen het weten
Als het me lukt om genoeg geld in te zamelen, komt hierover eindelijk meer duidelijkheid. Uit mijn vooronderzoek blijkt dat veel vrouwelijke patiënten hieraan behoefte hebben. Maar veel artsen vinden het niet nodig hier serieus naar te kijken.
Mijn onderzoek kan direct de zorg voor vrouwen verbeteren. Want als er een duidelijk verband is tussen de maandelijkse cyclus en hartklachten, moeten artsen hiermee rekening houden bij het stellen van de diagnose. En misschien hoeven vrouwen alleen bepaalde medicijnen te slikken op de dagen dat de hartklachten het hevigst zijn.
Hartkloppingen en pijn op de borst
Ik wil zo’n 500 vrouwen onderzoeken, die nog niet in de overgang zijn. Het gaat om vrouwen die bij de huisarts of cardioloog komen met hartkloppingen of pijn op de borst. Zij houden een paar maanden bij wanneer zij hartklachten hebben, en op welke dagen ze ongesteld zijn. Zo kunnen we onderzoeken of hiertussen een verband is.
Bij 40 van deze vrouwen doe ik vervolgonderzoek. Bij hen herhaal ik bepaalde onderzoeken op 3 verschillende momenten in de maand. Zo kan ik concluderen of de uitslag hiervan wordt beïnvloed door de menstruele cyclus.
Doodsoorzaak nr. 1
Dit is dé kans voor vrouwen om antwoord te krijgen op hun vragen over de invloed van de menstruele cyclus op hartklachten. Hart- en vaatziekten zijn doodsoorzaak nummer 1 bij vrouwen. Dat móet echt verbeteren. Als we dit onderzoek voor elkaar krijgen, opent dit de deuren voor nog veel meer vervolgonderzoek. Vrouwen, steun dit project!
Jeanine Roeters van Lennep is 29-06-1976 geboren Willemstad, Curaçao. Zij is opgegroeid in Goes waar zij eindexamen heeft gedaan aan het Goese Lyceum. In 1995 is zij in Leiden begonnen aan haar studie geneeskunde. Al tijdens haar studie is zij gefascineerd geraakt door het onderwerp wat haar nooit meer heeft losgelaten: vrouwen en hart-en vaatziekten. In 2003 promoveerde zij als een van de pioniers met haar proefschrift “Gender and cardiovascular disease: risk factors, diagnosis and treatment”. In het Leids Universitair Medisch Centrum heeft zij de opleiding tot internist gevolgd met als aandachtsgebied vasculaire (oftewel hart-en vaat) geneeskunde.
Sinds 2010 werkt Jeanine als staflid internist in het Erasmus MC. Zij zet zich in voor preventie hart-en vaatziekten bij mensen met een verhoogd risico hierop met interesse voor genderspecifieke geneeskunde.
Zij zet zich in om zowel binnen patientenzorg, onderzoek en onderwijs innovatieve projecten op te zetten.
In samenwerking met de afdeling gynaecologie en verloskunde heeft zij een speciale polikliniek opgezet gericht op cardiovasculaire preventie voor vrouwen die ernstige pre-eclampsie (zwangerschapsvergiftiging) hebben gehad.
Jeanine is betrokken bij verschillende onderzoeksprojecten op het gebied van vrouwen en hart-en vaatziekten. Zij maakt deel uit van het CREW consortium dat met steun van de Hartstichting onderzoek doet naar de rol van vrouwspecifieke risicofactoren. Recent ontving zij subsidie van de Hartstichting om onderzoek te doen naar man/vrouw verschillen naar werking en bijwerkingen van cardiovasculaire medicatie.
Sinds 2013 organiseert Jeanine o.a samen met Maryam Kavousi de NIHES Women’s Health course. Tijdens deze drie-daagse cursus staan ziekte en gezondheid bij vrouwen gedurende hun leven centraal.
Verder is Jeanine lid van de Alliantie Gender en Gezondheid een initiatief van WomenINC, ondersteunt door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, dat als doel heeft om de kwaliteit van zorg te verbeteren, en gezondheidswinst te boeken door het verschil tussen vrouwen en mannen in gezondheidszorg te maken. Samen met Yolande Appelman is zij auteur van het boek “Het vrouwenhart, begeerd en minder miskend”. In 2015 ontving zij voor haar werk de Corrie Hermannprijs van de Nederlandse Vereniging voor Vrouwelijke artsen.
Jeanine woont in Rotterdam, is getrouwd en heeft 2 zonen van 8 en 9 jaar.
Madoka Sunamura
Madoka Sunamura heeft gestudeerd aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Sinds 2007 werkt zij als cardioloog in het Franciscus Ziekenhuis locatie Vlietland, en is zij als cardioloog verbonden aan Capri Hartrevalidatie Rotterdam, een stichting die voor verschillende ziekenhuizen in de omgeving van Rotterdam en Den Haag het poliklinische hartrevalidatieprogramma verzorgt. Zij is betrokken bij verschillende onderzoeken die de optimale manier van hartrevalidatie onderzoeken. Madoka is ervan overtuigd dat patienten zelf ook een grote bijdrage kunnen leveren aan hun eigen gezondheid door er een gezonde levensstijl erop na te houden, waarin oa bewegen en gezonde voeding een belangrijke rol spelen.
Ook op landelijk niveau is zij actief op gebied van Hartrevalidatie: zij is secretaris van de Werkgroep Preventie en Hartrevalidatie (CPH) van de Nederlandse Vereniging voor Cardiologie (NVVC).
In haar rol als inkomend voorzitter bij de Cardiologen Club Rijnmond ( een vereniging ter bevordering van samenwerking en wetenschap voor alle cardiologen in het Rijnmondgebied) zal zij een belangrijke coördinerende rol hebben bij deze studie
Eric Boersma
Prof. Eric Boersma (1966) studeerde Wiskunde en Statistiek aan de TU Delft (1990) en Epidemiologie aan de Erasmus Universiteit (2001). In 1991 is hij begonnen te werken binnen de afdeling cardiologie van het Erasmus MC (toen: Dijkzigt ziekenhuis). Sindsdien heeft hij veel ervaring opgebouwd als onderzoeker naar cardiovasculaire ziekten en als docent biostatistiek. In 2008 werd hij benoemd tot hoogleraar Klinische epidemiologie van hart- en vaatziekten, in 2012 tot wetenschappelijk directeur van de cardiovasculaire onderzoekschool COEUR. Hij heeft meer dan 500 wetenschappelijke publicaties op zijn naam staan.
Binnen zijn onderzoek combineert Prof. Boersma zijn kennis van de wiskunde met die van de epidemiologie. Hij ontwikkelt statistische modellen voor risico-inschatting van patiënten met een cardiovasculaire ziekte. Daarbij spelen zogenaamde signaalstoffen een belangrijke rol. Hij is betrokken bij onderzoek naar hart- en vaatziekten onder vrouwen, waarbij hij mede leiding geeft aan het CREW consortium.
Antoinette Maassen van den Brink
Antoinette Maassen van den Brink studeerde biomedische wetenschappen aan de Universiteit Leiden. Sinds 1994 werkt Antoinette als farmacoloog in het Erasmus MC. Haar promotieonderzoek naar de veiligheid van anti-migraine geneesmiddelen op het hart volbracht zij in 1999.
Antoinette heeft verschillende prestigieuze prijzen en beurzen ontvangen voor haar onderzoek op het gebied van migraine bij vrouwen zoals de ZonMW VENI en VIDI beurs, en de Migraine en Women’s Health award van de American Headache Society.
Tevens maakt Antoinette deel uit van het CREW consortium, is zij lid van de alliantie gender en gezondheid en is bestuurslid van de Nederlandse Hoofdpijn Vereniging en de Nederlandse en Europese Vereniging voor Farmacologie.
Maryam Kavousi
Maryam Kavousi, is universitair docent cardiovasculaire epidemiologie in het Erasmus MC, Rotterdam. Het focus van Maryam’s werk is onderzoek naar gezondheid en hart- en vaatziekten bij vrouwen, en onderzoek om hart- en vaatziekten beter te voorspellen.
Voor haar onderzoek ontving zij diverse belangrijke beurzen zoals de prestigieuze L'Oréal-UNESCO Fellowship ‘For Women in Science’ , een ZonMw VENI beurs. Recent ontving zij een subsidie van ZonMW/Hartstichting naar microvasculairlijden bij vrouwen.
Samen met Jeanine organiseert zij sinds 2013 de NIHES Women’s Health course. Tijdens deze drie-daagse cursus staan ziekte en gezondheid bij vrouwen gedurende hun leven centraal.
In 2015 bereikte Maryam de 4e plaats in de VIVA400 lijst van de meest inspirerende succesvolle vrouwen in de categorie “knappe koppen”.