Is mindfulness an effective strategy against cardiovascular disease?

Target reached

€60.000 Raised

from €60.000 (100%)
€30.000 thanks to Donations €30.000 thanks to Hartstichting Verdubbelaar
Closed

Update:

Geweldig! We hebben het gehaald! Dankzij al jullie gulle donaties kan mijn onderzoek naar de toepassing van mindfulness bij de preventie en behandeling van hart- en vaatziekten van start gaan. Ontzettend bedankt allemaal!

Het zou fantastisch zijn als het lukt om mijn onderzoek de komende dagen verder uit te breiden. Als we nog €5.000 inzamelen, kan ik een extra pilot onderzoek doen naar de invloed van mindfulness op het afweersysteem in relatie tot slagaderverkalking. Kunnen we door mindfulness ons afweersysteem zo beïnvloeden dat we onze bloedvaten gezond kunnen houden? Daarvoor willen we nieuwe signaalstoffen in het bloed meten, voor en na een mindfulness training, bij een beperkt aantal proefpersonen. 

De deadline voor dit extra werkpakket is al over een paar dagen. Help jij bij dit laatste deel van mijn onderzoek? 

---------------------------------------------------------

dr. Ellen Rouwet, vaatchirurg, Erasmus MC

Ik ga onderzoeken of een training in mindfulness hart- en vaatziekten kan voorkomen.

Als vaatchirurg zie ik veel patiënten met ernstige gezondheidsproblemen door slagaderverkalking. Een veel voorkomend probleem is vernauwing van de bloedvaten in de benen, waardoor patiënten moeilijk kunnen lopen of zelfs hun been kunnen verliezen.
Ondanks alle moderne dotterbehandelingen en operaties denk ik vaak: het is dweilen met de kraan open. Patiënten komen steeds weer terug in het ziekenhuis met nieuwe problemen door slagaderverkalking.

Preventie nodig
Die verkalking zorgt namelijk ook voor vernauwingen in de bloedvaten naar andere organen, zoals het hart en de hersenen. Het ligt aan de basis van de meest dodelijke hart- en vaatziekten, zoals hart- en herseninfarcten. We hebben echt nieuwe preventieve methoden nodig om deze ellende te voorkomen.

Nieuwe aanpak
Ik wil een heel nieuwe aanpak onderzoeken, gericht op het behandelen van chronische stress. Ik denk dat stress net zo'n grote risicofactor voor het ontstaan van slagaderverkalking is als bijvoorbeeld roken. Daarom ga ik ruim 100 patiënten een 8-weekse mindfulnesstraining laten volgen, een wetenschappelijk bewezen methode om chronische stress te verminderen door middel van training van vaardigheden die bij mindfulness horen, zoals aandacht, mildheid voor jezelf en voor anderen, lichaamsbewustzijn en het vermogen om niet meteen te oordelen. Ik ga meten wat dit voor effect heeft op de gezondheid van de bloedvaten én op het functioneren van mensen met een hart- of vaatziekte.

Signaalstoffen in bloed
Eén van de effecten van mindfulnesstraining is dat je je veel bewuster bent van de activatie van je stress-systeem en dat je daarvan sneller herstelt. Ik verwacht dat door de training van je brein meerdere signaalstoffen in je bloed dalen, waaronder cholesterol en stresshormonen en stoffen die betrokken zijn bij de afweer. Naar verwachting zal hierdoor minder slagaderverkalking ontstaan. Ik ga meten of hierdoor inderdaad de kans op ernstige hart- en vaatziekten afneemt.

Gezonder leven
Ik verwacht nog een effect van de training: ik denk dat het daarna beter lukt om gezonde keuzes te maken, zoals veel bewegen en gezond eten. De training leert je namelijk om automatische patronen te doorbreken en van ongezonde leefgewoontes af te komen. Als je bijvoorbeeld gewend bent om na het eten een sigaret op te steken, leer je in de training om die hunkering op te merken. Daardoor ontstaat er ruimte voor het maken van een gezonde keuze. En ook dat is goed voor je bloedvaten.

Aangenamer leven
Ook ga ik onderzoeken of de training gevoelens van somberheid en angst vermindert bij hart- en vaatpatiënten. Hart- en vaataandoeningen kunnen je leven ingrijpend veranderen. Je bent bijvoorbeeld veel eerder moe dan je gewend was, of je hebt pijn of last van de bijwerkingen van de medicijnen die je slikt. Deze zaken kunnen je in je dagelijkse leven beperken, maar zijn helaas niet altijd medisch op te lossen. Mindfulnesstraining is een succesvolle methode om te leren op een goede manier met dergelijke gevoelens om te gaan. En dat maakt je leven een stuk aangenamer.

Gat in de zorg opvullen
Ik denk echt dat mindfulnesstraining een gat vult dat we nu met z’n allen laten liggen in de gezondheidszorg: persoonlijke begeleiding bij het gezond houden van je bloedvaten. Ik denk dat we zo heel veel hart- en vaatziekten kunnen voorkomen.

Help mee!
Maar zonder jouw hulp kan het onderzoek niet doorgaan. De Hartstichting gelooft in mijn onderzoek en verdubbelt elke bijdrage. We hebben €50.000 nodig. Steun mijn onderzoek! Elke euro brengt de oplossing dichterbij. Dankjewel.

Sanne Hoeks 

Sanne Hoeks studeerde Biologie aan de universiteit van Utrecht en aansluitend Epidemiologie aan de Erasmus Universiteit. In 2010 promoveerde ze op het gebied van evaluatie van klinische richtlijnen in de perioperatieve zorg voor niet-cardiale chirurgie patiënten. Momenteel is ze universitair docent en klinisch epidemioloog op de afdeling Anesthesiologie van het Erasmus MC. Haar onderzoek richt zich op de perioperatieve en lange-termijn optimalisatie van patiënten met een hoog cardiovasculair risico.

 

Andrei Tintu

 

Andrei Tintu studeerde Gezondheidswetenschappen aan de Universiteit Maastricht, alwaar hij promoveerde in 2007 op het gebied van de cardiovasculaire ontwikkelingsbiologie. Hij zette zijn onderzoekscarrière voort in het Max Delbrück Center for Molecular Medicine te Berlijn. In 2013 rondde hij zijn opleiding tot laboratoriumspecialist klinische chemie af in het Erasmus Medisch Centrum te Rotterdam, waar hij momenteel werkzaam is als klinisch chemicus.

 

Myriam Hunink

Myriam Hunink completed a BSc in applied mathematics, an MD degree, and a PhD in health decision sciences. She holds the position of professor of Clinical Epidemiology & Radiology, and is director of the Netherlands Institute for Health Sciences (NIHES), at the Erasmus University Medical Center in Rotterdam. She is visiting professor at UMIT, Hall in Tirol, Austria, and adjunct professor of Health Decision Sciences at Harvard T.H. Chan School of Public Health, Harvard University, Boston. Her vision is to optimize medical decisions by combining the best-available quantitative evidence on risks and benefits from diverse sources and integrating patient values, preferences, quality of life, and costs.

Her current research interests focus on comparative (cost-)effectiveness of lifestyle interventions (in particular mindfulness, yoga, music, and martial arts); resiliency training to prevent burnout among healthcare professionals; and microsimulation to optimize the design of randomized controlled trials. She has longstanding methodological expertise in evaluation of diagnostic imaging tests, meta-analysis, randomized controlled trial design for non-pharmaceutical interventions, decision analysis, simulation modeling, and cost-effectiveness analyses. In her capacity as director of NIHES she is stimulating the introduction of technology enhanced learning, case-based teaching, student engagement, and mindful learning.

 

Sandra Jansen

Sandra Jansen heeft geneeskunde gestudeerd aan de Universiteit Maastricht en heeft een jaar als arts-assistent chirurgie in het Jeroen Bosch ziekenhuis gewerkt. Nu werkt ze als promovendus in het Catharina Ziekenhuis Eindhoven onder begeleiding van prof. dr. Joep Teijink. Het onderwerp van haar promotie onderzoek is het bevorderen van positieve leefstijl en welzijn in hart- en vaatpatiënten. Sandra is nauw betrokken bij de opzet en uitvoering van de trial naar de effecten van mindfulnesstraining bij patiënten met hart- en vaatziekten.

 

Ivan Nyklíček

Ivan Nyklíček is in 1992 afgestudeerd in Fysiologische Psychologie aan de VU Amsterdam. In 1997 is hij gepromoveerd aan de toenmalige Katholieke Universiteit Brabant op het onderwerp hypertensie en de waarneming van stress. Op dit moment is hij universitair hoofddocent Medische en Klinische Psychologie aan Tilburg University. Hij doet onderzoek naar diverse aspecten van mindfulness, o.a. het meten van mindfulness en factoren die de effectiviteit van mindfulness interventies op psychologische en medische uitkomsten beïnvloeden bij verschillende groepen patiënten (vooral hart- en vaat en diabetes) en niet-patiënten. De uitkomsten variëren van subjectieve stressgevoelens tot objectieve fysiologische maten, zoals bloeddruk, hartritmevariabiliteit, stresshormonen en hersenactiviteit.

 

Joep Teijink

Joep Teijink studeerde Geneeskunde aan de Vrije Universiteit van Amsterdam, waar hij in 1992 promoveerde en in 1993 zijn arts-examen behaalde. Aansluitend werd hij in Amsterdam en Haarlem opgeleid tot algemeen chirurg, waarna de vervolgopleiding tot vaatchirurg in het St. Antoniusziekenhuis in Nieuwegein werd gedaan. Na zeven jaar als vaatchirurg in het Atrium MC te hebben gewerkt maakte hij in 2009 de overstap naar het Catharina Ziekenhuis.
Als vaatchirurg gaat zijn speciale aandacht uit naar de endovasculaire (minimaal invasieve) behandeling van het aneurysma (‘de verwijding’) van de borst- en buikslagader en het zogenaamde Thoracic Outlet Syndroom. Daarnaast verricht hij onderzoek gericht op de vraag in hoeverre integratie van zorg rond de cardiovasculaire patiënt, in het bijzonder perifeer arterieel vaatlijden, kan leiden tot een betere uitkomst van behandeling. Zo wordt o.a. onderzoek verricht naar de behandeling van ‘etalagebenen’ met gesuperviseerde looptherapie en leefstijlbegeleiding door gespecialiseerde fysiotherapeuten. Dit wetenschappelijk onderzoek vindt plaats vanuit het Catharina Ziekenhuis en de afdeling Epidemiologie van de onderzoeksschool CAPHRI (Universiteit Maastricht) alwaar hij een aanstelling als hoogleraar heeft.

Sandra Jansen 

Als lid van het onderzoeksteam steun ik natuurlijk dit onderzoek naar mindfulness bij hart- en vaatziekten. Ik hoop dat jij ons ook steunt.

Steun deze actie

 

Persoonlijk bedankje

Een persoonlijk bedankje van Ellen voor jouw bijdrage.

35 donors

Een persoonlijk bedankje met Hartstichting hammamdoek

Een persoonlijk bedankje van Ellen voor jouw bijdrage met exclusieve Hartstichting hammamdoek (zolang de voorraad strekt).

21 donors

Rondleiding tentoonstelling ‘Chinese reis’ in de Kunsthal

Fotograaf Eli Dijkers geeft een rondleiding door zijn tentoonstelling ‘Chinese reis’ in de Kunsthal van Rotterdam. (datum nader te bepalen tussen juni en september 2018)

16 donors

Boek ‘Beter nu’ met persoonlijke boodschap

Breng mindfulness in je leven met het boek ‘Beter nu’ van Rob Brandsma, psycholoog, orthopedagoog, mindfulnesstrainer en directeur van het Centrum voor Mindfulness.

5 donors No longer available

Boek ‘Mindful werken’ met persoonlijke boodschap

In 8 stappen je werkdruk de baas met ‘Mindful werken’, werkboek voor mindfulnesstraining in organisaties. Auteur Wibo Koole is politicoloog, organisatieadviseur, mindfulnesstrainer en directeur van het Centrum voor Mindfulness.

5 donors No longer available

Workshop ‘Empowerment for women’

3-uur durende workshop zelfverdediging voor vrouwen gebaseerd op het Israëlische zelfverdedigingssysteem Krav Maga. (1 x in Rotterdam en 1 x Eindhoven, datum nader te bepalen)

14 donors

Workshop mindfulness voor zorgprofessionals

Workshop van 1,5 uur over hoe mindfulness bij kan dragen aan zorg voor jezelf, aan plezier in je werk en aan de kwaliteit van zorg die jij levert door Barbara Doeleman, expert op het gebied van integratie van mindfulness & compassie in zorg en organisatie en verbonden aan de Academie voor Medisch Specialisten. (Datum: 12 sept 2018 vanaf 17.00 uur in het Erasmus MC)

7 donors No longer available

Ashtanga yoga (exclusief voor medewerkers Erasmus MC)

10 yogalessen van 1,5 uur in het Erasmus MC aansluitend aan het werk (dag en tijdstip in overleg). Een fysiek uitdagende vorm van yoga.

4 donors

Yin yoga (exclusief voor medewerkers Erasmus MC)

10 yogalessen van 1,5 uur in het Erasmus MC aansluitend aan het werk (dag en tijdstip in overleg). Een ideale manier om te ontspannen, aanbevolen voor iedereen!

2 donors
Most popular

Exclusief persoonlijk yogatherapie programma

Ellen stelt een op maat gesneden yogatherapie programma voor je samen in een sessie van 1,5 uur. Inclusief oefenprogramma voor thuis en follow-up consult. (datum in overleg)

10 donors No longer available

Exclusief persoonlijk yogatherapie programma

Yogatherapeute Manon Simonis stelt een op maat gesneden yogatherapie programma voor je samen in een sessie van 1,5 uur. Inclusief oefenprogramma voor thuis. (locatie: Yogaplace in Limburg, datum in overleg)

2 donors No longer available

Introductie mindfulness op locatie

Maak kennis met mindfulness binnen jouw bedrijf of organisatie. Introductieworkshop met een lezing (45 minuten) en mindfulnesstraining (45 minuten) bij jou op locatie. (datum in overleg)

4 donors

Jouw logo op website Hartstichting

Het logo van jouw bedrijf vermeld als sponsor op de projectpagina.

1 donor

Combi: Logo & Introductie mindfulness

Jouw bedrijf of organisatie wordt vermeld als sponsor op deze projectpagina én je krijgt de introductieworkshop mindfulness bij jou op locatie.

3 donors