Hoe kan stress een hartstilstand veroorzaken?

Streefbedrag behaald

€ 50.126 Opgehaald

van totaal € 50.000 (100%)
€ 25.063 dankzij Donaties € 25.063 dankzij Hartstichting Verdubbelaar
Afgesloten

Hoe veroorzaakt emotionele stress hartritmestoornissen, die tot een hartstilstand kunnen leiden? Dat wil ik ontrafelen. Ik hoop hiermee hartstilstanden te kunnen voorkomen.

Elk half uur krijgt iemand in Nederland een hartstilstand. Wij denken dat emotionele stress gevaarlijke ritmestoornissen kan opwekken die een hartstilstand tot gevolg kunnen hebben. Als we weten hoe het werkt, kunnen we daar iets aan doen.

Gevolgen voor hart en hersenen meten

Hoe ga ik dit onderzoeken? We gaan een aantal gezonde vrijwilligers aan stress blootstellen. Ze krijgen een stroomstootje aan de voet, terwijl ze in de MRI liggen. We brengen de hersenen in beeld en maken tegelijkertijd een hartfilmpje. Zo kunnen we zien of deze stressprikkels het hartritme verstoren en of dit het gevolg is van veranderingen in de amygdala. Dit deel van de hersenen verwerkt stressprikkels.

Veranderingen door stress

Twee belangrijke stofjes regelen hoe dit deel van onze hersenen werkt. Ik bestudeer of de concentraties van deze stofjes veranderen tijdens het experiment. Ook bekijken we of de bloeddruk stijgt en stresshormonen toenemen door de stressprikkels.

Stress voorkomen

Als wij aantonen dat stress het hartritme kan ontregelen, kunnen we mensen beter helpen om hartritmestoornissen te voorkomen. Zoals mensen met angststoornissen, die sterk reageren op stress. Hen kunnen we bijvoorbeeld behandelen om ritmestoornissen te voorkomen. Ook kunnen we mensen met een aanleg voor hartritmestoornissen beter adviseren om bepaalde stressvolle situaties te vermijden.

Samenwerking

Aan mijn onderzoek werken de afdelingen cardiologie, radiologie en psychiatrie van het AMC mee.

Team Crowdfunding

crowdfunding@hartstichting.nl