Een betere match tussen donorhart en ontvanger.

Streefbedrag behaald

€ 72.001 Opgehaald

van totaal € 72.000 (100%)
€ 36.000 dankzij Donaties € 36.000 dankzij Hartstichting Verdubbelaar
Afgesloten

€50.000 voor onderzoek naar verschillen tussen het DNA van een donorhart en de ontvanger. Dat was wat we nodig hadden om dit onderzoek te starten, en we hebben het gehaald! En hoe!

Een paar dagen voor de deadline met hulp van meer dan 120 donateurs. Ik kan jullie niet genoeg bedanken!

En er is nog meer goed nieuws, want we mogen door! Samen met de Hartstichting gaan we ons best doen om nog eens €22.000 euro op te halen.

Met dit extra geld willen we rechtstreeks in het hart kijken naar genen om zo te bepalen of ze aan of uit staan. Dit brengt ons een grote stap verder naar ons uiteindelijke doel om genen te vinden die ons vertellen of een donorhart en een ontvanger goed bij elkaar passen.

Met nog maar enkele dagen te gaan, is jullie hulp nog steeds ontzettend welkom! Het zou fantastisch zijn als we ook dit nieuwe onderzoek op korte termijn kunnen gaan uitvoeren. Ik zal jullie zeker op de hoogte houden van de vorderingen.

______________________________________________________________________________________________

 

Als alleen een harttransplantatie je leven nog kan redden, kan je ‘nieuwe’ hart alsnog voor ernstige problemen zorgen. Dat wil ik met mijn onderzoek voorkomen.

Elk jaar ontvangen meer dan 5.000 mensen in de wereld een donorhart. Hun eigen hart is zo ziek, dat alleen een harttransplantatie een uitweg biedt.

Veel bijwerkingen

Helaas krijgen veel patiënten na een harttransplantatie te maken met afstotingsverschijnselen. Daarom moeten mensen met een donorhart medicijnen tegen afstoting slikken. Helaas hebben deze medicijnen veel bijwerkingen, zoals ernstige infecties, ontstekingen en zelfs tumoren. Mensen kunnen hier zelfs alsnog aan overlijden.

Verschillen tussen ontvanger en donorhart

Ik wil mensen die een harttransplantatie moeten ondergaan helpen. De meeste afstotingen hebben te maken met ons afweersysteem. Dit komt vooral door genetische verschillen tussen de ontvanger en het donorhart. Wij denken dat genen die “aan” staan bij de donor, maar “uit” staan bij de ontvanger van een donorhart een afweerreactie veroorzaken. Dit is nog nooit eerder onderzocht.

Hoe wil ik dit onderzoeken? Hiervoor hebben wij speciale software ontwikkeld, waarmee ik de verschillen tussen 20 duizend genen kan analyseren bij 1500 donor-ontvanger paren.

Kans op afstoting en bijwerkingen verkleinen

Met mijn resultaten wil ik bepalen welke mensen weinig kans op afstoting hebben. Deze mensen hoeven dan minder medicijnen tegen afstoting te slikken. Ook hopen we uiteindelijk beter vast te kunnen stellen of een donorhart goed past bij een ontvanger. Zo kunnen we de kans op afstoting en op ernstige bijwerkingen door medicijnen verkleinen.

 

Team Crowdfunding

crowdfunding@hartstichting.nl