Voltooide projecten


Acht onderzoekers presenteerden in 2018 hun plannen voor innovatieve onderzoeksprojecten. Het benodigde budget halen zij op via crowdfunding. Dat is niet voor het eerst, in 2017 en 2016 hebben onderzoekers op dezelfde manier geld opgehaald om hun onderzoek te kunnen uitvoeren.

 

2018

Groot herseninfarct? Direct naar het juiste ziekenhuis voor een levensreddende behandeling - dr. Jonathan Coutinho & dr. Wouter Potters

Een opname in een verpleeghuis of zelfs overlijden. Dat kan je overkomen door een groot herseninfarct. Een snelle diagnose in de ambulance en direct vervoer naar een gespecialiseerd ziekenhuis kan dit voorkomen. Dat willen wij met ons onderzoek bereiken.

Lees meer over dit onderzoek.

 

Je risico op een hartinfarct aflezen aan de placenta - dr. Chahinda Ghossein-Doha

Welke vrouwen krijgen vroeg hart- en vaatziekten door vaatschade tijdens de zwangerschap? Dat wil ik met mijn onderzoek voorspellen. Om te voorkomen dat vrouwen veel te jong ziek worden.

Lees meer over dit onderzoek.

 

Problemen in de kleinste hartvaatjes zichtbaar maken via nieuwe techniek - dr. Yolande Appelman & dr. Ed Eringa

Een nieuwe techniek die problemen in de kleinste bloedvaten van het hart opspoort. Dat willen wij met ons onderzoek bereiken. Zodat we kunnen voorkomen dat vooral vrouwen onverwacht slachtoffer worden van een hartinfarct.

Lees meer over dit onderzoek.

 

Beroertes bij vrouwen voorkomen - drs. Hine van Os

Te veel vrouwen weten nu niet dat ze een hoog risico lopen op een beroerte. Ze krijgen mogelijk dus te laat adviezen en medicijnen om een beroerte te voorkomen. Dat wil ik veranderen.

Lees meer over dit onderzoek.

 

Hartspierziekte voorkomen met innovatieve techniek - dr. Paul Wijnker

Mijn onderzoek richt zich op hartspierziekte. Dat is een ernstige aandoening die kan leiden tot een hartstilstand, zelfs al op jonge leeftijd. Met een nieuwe techniek ga ik onderzoeken of ik de impact van de genetische fouten kan herstellen, die aan de basis liggen van deze ziekte.

Lees meer over dit onderzoek.

 

Minder hart- en vaatziekten door mindfulness? - dr. Ellen Rouwet

Ik ga onderzoeken of een training in mindfulness hart- en vaatziekten kan voorkomen.

Lees meer over dit onderzoek.

 

2017

Een veilig en snel medicijn bij een beroerte - dr. Yaël Nossent

Een medicijn dat het ambulancepersoneel direct kan toedienen bij een beroerte. Dat hoop ik met mijn onderzoek te bereiken. Om levens te redden en blijvende hersenschade te voorkomen.

Lees meer over dit onderzoek.

 

Hoe kan stress een hartstilstand veroorzaken? – dr. Anouk Schrantee

Hoe veroorzaakt emotionele stress hartritmestoornissen, die tot een hartstilstand kunnen leiden? Dat wil ik ontrafelen. Ik hoop hiermee hartstilstanden te kunnen voorkomen.

Lees meer over dit onderzoek.

 

Een betere match tussen donorhart en ontvanger – dr. Jessica van Setten

Als alleen een harttransplantatie je leven nog kan redden, kan je ‘nieuwe’ hart alsnog voor ernstige problemen zorgen. Dat wil ik met mijn onderzoek voorkomen.

Lees meer over dit onderzoek.

 

Sneller zekerheid over je hart – dr. Mark Schuuring en Dayenne Zwaagman

Als artsen en patiënten meer gebruikmaken van beschikbare technieken, zoals apps, kunnen artsen eerder ingrijpen bij levensbedreigende situaties. Het zou bovendien veel angst en onzekerheid voorkomen bij patiënten.

Lees meer over dit onderzoek.

 

Heeft de vrouwelijke cyclus invloed op hartklachten? – dr. Jeanine Roeters van Lennep

Ik wil de diagnose en behandeling van hart- en vaatziekten bij vrouwen verbeteren. Daarom onderzoek ik de invloed van de maandelijkse schommelingen van vrouwelijke hormonen.

Lees meer over dit onderzoek.

 

2016

Minder infarcten na een longontsteking door een aspirientje? – Jeske van Diemen, BSc en dr. Wessel Fuijkschot

Wij denken dat door de ontsteking de bloedplaatjes makkelijker klonteren en daarmee bloedpropjes in de vaten van het hart en het brein veroorzaken. Als dat inderdaad zo is zijn veel van deze infarcten te voorkomen. We hoeven daar geen nieuwe dure geneesmiddelen voor uit te vinden.

Het kan heel eenvoudig en goedkoop, met een aspirientje. Dat medicijn remt de bloedstolling, en verlaagt zo het risico op bloedpropjes die een bloedvat in het hart of de hersenen afsluiten.

Lees meer over dit onderzoek.

 

Gezond ouder worden met jonge bloedvaten – dr. Anton Roks

Ik heb een nieuw idee dat veroudering van bloedvaten mogelijk kan stoppen: ik denk dat de cellen in bloedvaten zichzelf en elkaar kunnen beschermen tegen veroudering.

Ik wil uitzoeken hoe dit precies werkt, zodat we met voeding en medicijnen dit beschermende effect kunnen stimuleren. Ook wil ik vroege signalen die veroudering van bloedvaten aankondigen ontdekken, zodat we weten wanneer we deze behandelingen in moeten zetten.

Lees meer over dit onderzoek.

 

Benieuwd naar de onderzoeksprojecten van 2019?

Bekijk hier het volledige overzicht.